07 maj, 2008

Klåpare!

Efter en strålande helg i Bohuslän, med besök på Häller, Galgeberget och Hallinden, dök följande meddelande från Bohusläns Klätterklubb upp i inkorgen:

"Ornitologer har observerat klättrare på Vinternberget. Där råder absolut klätterförbud (till och med 15/7) och vikten av att detta följs kan inte nog understrykas.
I de berg där det häckar sällsynta fåglar är det INTE ok att klättra under häckningstid. Det kan vi klättrare inte göra något åt. Om de fågelskydd som klätterklubbar och ornitologer kommer överens om inte följs, kommer länsstyrelsen att besluta om formellt tillträdesförbud. Detta är inget flexibelt eller önskvärt arbetssätt för att skydda de berghäckande fåglarna. Det är i stort sett ogörligt att senare häva ett sådant, oavsett fåglar eller inte.
Jag vill härmed ytterligare en gång uppmana alla klättrare att hjälpas åt att hålla reda på fågelskydden och respektera dessa. Påminn varandra och håll er för H... borta från Vinternberget."
Accessdatabasen

Vad ska man säga? Klåparklättrare!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart ska man respektera fågelskyddet. Primärt för att skydda fåglarna, och sekundärt för att inte äventyra klättring, access och klättrarnas goda renommé.

Dock är det lite märkligt att en överträdelse (eller snarare fler...) skulle innebära en upptrappning av tillträdesrestriktionernna. Det är ju faktiskt så att ett tillträdesförbud under den tid som fåglarna anses vara mindre känsliga för störning inte på något sätt utgör en vettig kompensation för att någon stör fåglarna under den tid då tillträdet är förbjudet.

Man kan snarare konstatatera att ett utökat förbud skulle innebära att de som bryr sig om förbudet drabbas unde den tid på året då förbud inte är till nån nytta, medan de som struntat i förbudet under häckningstiden rimligen fortsätter att göra det även då förbudet utökats till att gälla andra tider på året. Man kan t o m tänka sig att man struntar i det under häckningstiden just för att man ändå inte får vara där nån annan tid heller.

Utan att på något vis försvara överträdelserna så måste jag säga att det vore dålig psykologi och "förhandlingsteknik" att från Länsstyrelsen trappa upp förbudet som nån allmän stridsåtgärd.

Och jo, självklart befinner sig även Länsstyrelsen i en förhandlingsposition, även om "det är de som bestämmer", och med viss rätta kan betrakta sin position som stark.
ALLA som vill åstadkomma nåt som involverar andra människor befinner sig dock i en förhandlingsposition.
Mz

Fling sa...

Det är helt idiotiskt att strunta i förbud som dessa, men idioter finns tyvärr överallt, även bland klättrare.

Problemet med länsstyrelsen är väl att besluten sällan grundas på god psykologi eller logik, utan mer på svågerpolitik och enkelhet. Dvs om någon vill ha bort klättrare letar man väldigt noga efter händelser som dessa överträdelser och handlar därefter.

Dessutom är det enkelt att säga att man ska förbjuda allt tillträde. Allt för lätt.