06 mars, 2008

Klättringens nästa steg?

Diskussionen om "riktig" klättring som pågått på diverse forum fick mig att tänka lite på klättringens utveckling genom åren.
Jag törs påstå att alla grenar inom klättring som utvecklats genom åren till en början fått stämpeln "inte riktig klättring" över sig. I alla fall av några individer.
Varje generation av klättrare har utvecklat en enklare, mer lättillgänglig – och bekväm – form av klättring, för att kunna träna inför den "riktiga" klättringen.
Den här nya träningsformen har sedan anammats av en allt större grupp. Till en början fortfarande som en bra träningsform. En liten grupp ur denna nya generation har sedan skalat bort den förra generationens "riktiga" klättring för att helt fokusera på den nya grenen.
Denna nya gren har med tiden fått ett större värde och en allt större spridning och har sedermera blivit den gren inom klättringen som lockar flest utövare. Inte sällan har denna nya gren då blivit betraktad som den "riktiga" klättringen av somliga.
Att varje ny klätterform vunnit en allt större publik beror antagligen på att det för tillfället är – just det – den enklaste, mest lättillgängliga – och bekväma – formen av klättring.
Den här utvecklingen kan vi applicera på snart sagt varje ny klättergren som utvecklats genom åren, från klippklättringens födelse som träning för alpin klättring, till dagens inomhusbouldering. Klätterpopulationen blir alltså mer och mer som samhället i övrigt, effekivitetsfokuserad och bekväm.
Det som är intressant är att vi idag ser klättrare som endast ägnar sig åt inomhusbouldering.

Några frågor dyker då upp:
1. Vad ska dessa klättrare hitta på för att träna inför sin "riktiga" klättring?
2. Eller har klättringen nått sin "återvändsgränd" i och med inomhusbouldering?
3. Kan klättring bli enklare, mer lättillgänglig – och bekvämare – än inomhusbouldering?
4. Om de lyckas hitta nåt nytt, kommer denna nya gren att etablera sig som en egen form av klättring, till en början med en liten grupp specialiserade utövare och sedan som den stora "folksporten" inom klättring?
5. Kommer vi få en grupp som specialiserar sig på, säg campus och greppbräda, och som får gliringar från inomhusbouldrarna om att "det där, det är ju inte 'riktig' klättring!"?

Time will tell.

7 kommentarer:

peblin sa...

Detta får mig att tänka på golf.

Först kom golf (säkerligen via ett gäng obskyra förlagor).

Å sen minigolf.

Sen inomhusminigolf.

Sen inomhusgolf (bredvid Karbin, vilket ju stärker min tes... ehh).

Sen kom golfsimulatorn!

...så, det naturliga steget måste väl vara en greppbräda med USB/Wii-interface? Så man kan klättra la rambla hemma i vardagsrummet över några bira med polarna? Eller klättringens motsvarighet till Guitar Hero - ta blå, röd, grön, grön blåröd blårödgrön, catch - i takt till lämpligt King-lines soundtrack.

Anonym sa...

Jag spår att man om 5 år kommer att ha seriösa tävlingar i enfingerpullups, om 10 år är det en olympisk gren. -Renare kan det inte bli. Jag ska börja tjyvträna redan nu.

Anonym sa...

kil säkrat deadhang det nyaste och mest extrema på gymmet.
fast dom flesta tyker jag är tokig,,,ska visa dom!

/Gross

Anonym sa...

No-feet contest har ju funnits i ett par år nu.
det är väl en ny genre ur inomhusbouldering och inomhusklättring?

tävlingar i Enarmslåsning, deadhang, campus boulder och campus lead bevisar att det existerar, precis som bouldertävlingarna för 10/15 år sedan gjorde.

för många så är Systemvägg, greppbräda och campusbräda "inte riktig klättring" samtidigt så är vanlig inomhusbouldering för dom riktig klättring.

Jonas sa...

Jovisst Micke, men tror du de grenarna kommer få genomslag som etablerade klättergrenar utanför tävlingsarenan? Och kommer vi få "klättrare" som bara ägnar sig åt campus tror du? Är det då klättring man håller på med, eller bara en form av gymträning?

Anonym sa...

inom mig hoppas jag inte att dom kommer det, men det kommer väl komma någon då och då som enbart gillar campus och håller på med det.

Brismo-skämtet lever kvar än idag...

helt omöjligt är det inte, att gymkillar och tjejer börjar med det/ och kanske gymnaster m.fl.

Då kommer frågan också upp om man är en "riktig Klättare" när man uteslutet ägnar sig åt campusbrädans träning.

E sa...

Varför är det så viktigt att bli kallad riktig klättrare?